Vriendengroep Gasselterheide

Vriendengroep Gasselterheide:
 van jonge daggasten naar fanatieke klampinggangsters


Meer dan 10 jaar is hij al te vinden op het Boerenrockfestival. In de beginjaren op zondagmiddag met een groep vrienden naar de cross. Brommers kiek’n. Gaandeweg is die middag uitgebreid naar een heel weekend. Ook dit jaar is Sander Hadderingh (30) samen met zijn vrienden weer van de partij op de Boerenrock Klamping!


Neukende hazen

De voorpret is voor de vriendengroep alleen al een groot feest. Maanden van tevoren is iedereen druk bezig met het pimpen van de auto en de caravan. De caravans zijn speciaal voor het festival opgeschilderd en bedrukt met gekke leuzen en afbeeldingen. Sommige sleurhutten hebben dezelfde kleur als de SRV-wagen, zwart met groene hazen. “De vroegere stichting ‘Gasselte Mooi He’ had een vlag met twee hazen erop. Gewoon heel netjes. Wij hebben er twee neukende hazen van gemaakt. Daar staan wij nu om bekend. Voor het festival aan laten we stickers drukken en nemen we mee. Af en toe krijgt iemand even een klap op de schouder of op de rug. De stickers delen we ook gewoon uit. Er was een jaar dat op elke foto wel iemand stond met een sticker van ons”, vertelt Sander lachend.


De groep bestaat uit 13 vrienden, maar in totaal gaan ze met ongeveer vijfentwintig personen naar het Boerenrockfestival. “Op donderdagochtend verzamelen we rond vijf uur bij Tammenga Houtbewerking in Gasselte. Er zijn jongens die daar ’s nachts al in de caravan slapen. Ik ga ’s morgens om vier uur uit mijn nest. Inmiddels weten mensen dat we op tijd naar het Boerenrockterrein vertrekken. Ze komen naar buiten om ons uit te zwaaien.” De groep ‘Gasselterheide’, zo noemt zij, is zelfs al een keer van vertrek tot aan de camping live gevolgd door RTV Drenthe.


SRV-wagen

Dit jaar gaat de camping later open. Voorheen stond de groep al vroeg in de rij te wachten om een mooi plekje langs de baan te kunnen machtigen. “We komen altijd met een zwarte SRV-wagen Dit is nu onze tweede bus. De vorige had een dakterras. Vanaf het dak kon je mooi over de crossbaan kijken. In de bus slapen twee of drie jongens. Ook hebben we nog een houten wagen bij ons waarmee we altijd optochten hebben gereden.”


Naast kijken nemen ze ook deel aan verschillende raceklassen. “Sommige jongens doen mee aan de brommerklasse. Vorig jaar heb ik samen met mijn vriendin meegedaan aan de gekkenhuisklasse. Zij rijdt deze keer ook weer mee. We moeten nog even flink aan de bak. Het definitieve ontwerp hebben we al moeten inleveren, maar we denken dat we het toch nog iets anders gaan doen. Ik heb er weer veel zin in”, aldus de fanatieke klampinggast.

Rustig opstarten
“De donderdagavond vinden wij een van de mooiste avonden”, gaat Sander verder. “Vaak zijn er dan alleen campingmensen die allemaal voor hetzelfde feestje komen. Het klinkt heel stom, maar het is de eerste avond en iedereen gedraagt zich dan nog. De sfeer is gemoedelijk. Hier is het: ons kent ons.


Op vrijdag worden we rustig wakker en brakken we een beetje uit. Dan was er later op de dag altijd de enduro. In de begin jaren was er qua muziek die dag niet veel te doen. Dat is er nu wel. Ik vind dat de organisatie dat mooi heeft opgepakt voor de mensen die niet zo van de cross houden en meer voor de muziek komen. Wat ook heel positief is, is dat Trekker Trek erbij komt op vrijdag. Een paar jongens doen mee.”


Crossen en feesten

Na een avond doorzakken in de feesttent staat iedereen op zaterdagochtend weer paraat om de motoren of auto’s te checken. Op de camping ronken alvast de motoren. Het is crossdag. “We lopen dan de hele dag een beetje heen en weer tussen de camping en de baan totdat we zelf aan de start moeten verschijnen. Dan pak ik de auto. Als je een goed brommertje hebt, kun je best een rondje rijden. Het is allemaal laagdrempelig. Op het Boerenrockfestival kun je gewoon lekker gek doen.”


Na een dagje op de crossbaan gaat de groep ’s avonds weer richting de feesttent of het hoofdpodium. “Vorig jaar was de muziek super. Mijn favoriete band Boh Foi Toch trad op en stond ik vooraan. Ik kijk vaak welke artiesten komen die ik niet zo snel ergens anders zal zien optreden, zoals dit jaar Miss Montreal. Iedereen in de groep gaat wel een beetje een eigen kant op.


Onze zondag is hetzelfde als de zaterdag. We proberen voor de cross aan de meeste zooi al op te ruimen zodat we na afloop met z’n allen nog even samen een biertje kunnen drinken op het hoofdterrein. Ik weet niet hoe het dit jaar is, maar de muntprijs is altijd nog goed geweest. Op Zwarte Cross en Lowlands is alles heel duur. Op Boerenrock valt dat nog best mee.”

Veiligheid voor alles
In de avond worden de caravans achter de auto gekoppeld en rijdt de vriendengroep in colonne terug naar Gasselte. Op een iets serieuzere toon legt Sander uit: “Negen van de tien keer rijdt er iemand met een zwaailicht op de auto voor- en achteraan. Je rijdt natuurlijk met opvallende auto’s en caravans op de openbare weg. De politie ziet dan ook dat het veilig is. De veiligheid willen we wel in acht houden.”

Op maandag heeft Hadderingh een extra vrije dag om uit te brakken en de caravan uit te pakken. “Die is wel lekker, hoor, en heb je ook nodig!”Foto Sander Hadderingh (midden)

Nieuwsmedia die persvragen hebben of accreditatie willen aanvragen, kunnen dit doen via het contactformulier.