Mooi Wark pakt uut met XXL-show
Het Boerenrockfestival en Mooi Wark zijn onlosmakelijk van elkaar verbonden. De ‘verkering’ begon bij De Gulle Bourgondiër in de bowlingzaal. Vorig jaar, tijdens de vijftiende editie, stonden ze – nog steeds als jonge goden – te spelen voor een publiek van ruim dertienduizend man. En wat hadden ze genoten!
“Vorig jaar was bizar!,” begint William Bossong enthousiast te vertellen. “Hoe vol dat veld stond, dat was niet normaal. En dat podium. Immens. Op zo’n groot podium hadden we nog nooit gestaan.” Nog kan de zanger en basgitarist genieten van dat optreden.
Gekkigheid
Dat was zeventien jaar geleden wel anders. Toen waren er voorafgaande aan een optreden veel zenuwen en moest er worden gepresteerd. “We hebben videobanden teruggekeken. Dan denk ik wel: ‘oeh, dat is niet best’. Af en toe een wat overdreven aankondiging. Een beetje te veel gezelligheid. Je moet wel zelfreflectie hebben, vind ik altijd. Soms had het wel beter gekund. Het is wel je werk. Na 32 jaar hebben we al heel veel ervaring. Ik hoef niet meer op mijn gitaar te kijken. Blindelings gaan mien dikke vingers over de snaren. Ik ben nu alleen bezig met het entertainen en aan het genieten in plaats van zenuwachtig zijn. Vorig jaar was écht heel bijzonder. En dat in de eigen provincie. Hoe mooi is dat? Je doet het toch maar even met elkaar. Dat is wel die boerentrots.”
De gekkigheid van twintig jaar geleden is er wel een beetje af. Toen was niets te gek. Na een optreden in het bussie stappen om nog ergens naartoe te rijden. Rond vier, vijf uur in de keet en eieren bakken. De mannen worden een dagje ouder. “Die feestjes doen we nu veel minder. ’s Morgens staan de kinderen om zes uur weer naast het bed. Gelukkig gaat de vrouw er dan uit,” legt de zanger uit.
Werken in de zorg
Als klein jochie was het de droom van William om later in een bandje te spelen. Muziek was toen al zijn passie. Hij wilde ook wel naar de toneelschool om als cabaretier mensen te vermaken in het theater. Toch koos hij een hele andere richt. “Na de middelbare school ben ik naar het mbo gegaan en heb ik SPW gedaan, sociaalpedagogisch werk. In de zorg werken met die jongens vind ik prachtig om te doen. Nog één dag in de week, op maandag, werk ik bij GGZ.”
Bossong zal de zorg ook altijd blijven steunen. Tijdens de coronaperiode, toen de band niet mocht optreden, kon hij juist aan het werk als zzp’er voor verschillende instanties. “Ik weet het nog heel goed. In het begin was het leuk om thuis te zijn. Maar na drie maanden… Er komt niets binnen en dan word je zenuwachtig. Ik zat te bedenken wat ik zou doen. Zal ik mijn bus leegtrekken en pakketjes gaan vervoeren? Toen bedacht ik: ‘ik kan ook gaan werken als zzp’er in de zorg’. Ik ben een-op-een-begeleiding gaan doen met jongeren. Dat pakte goed uit,” aldus de twee meter lange kerel met één meter enthousiasme, volgens goede vriend Wim van Aperlo.
Rapgroep
“Ik wil altijd weten waarom iemand het gedrag vertoont dat hij vertoont. Er is een reden dat agressie ontstaat: door miscommunicatie, ik word niet begrepen of verkeerde medicatie. Met jonge gasten, die schizofrenie en psychoses hebben gehad, heb ik de rapgroep ‘rappe gasten’ opgezet. Ze schrijven zelf hun teksten op een beat in majeur, dus het positieve, en mineur dat doen we dus niet. Het is heel bijzonder om met hen te doen. En dan zijn mijn connecties ook weer heel handig. Ze hebben een keer bij RTV Drenthe opgetreden en een clip opgenomen. Dat geeft die jongens weer zelfvertrouwen. Ze hebben het niet meer over het ziek zijn, maar over ‘kijk eens wat ik kan’. Je moet ze letterlijk en figuurlijk een podium geven. En dat vind ik heel mooi om te doen,” vertelt William met veel passie.
Warkende Helden
De basgitarist van Mooi Wark organiseert zelf ook een festival, Warkende Helden Live, in het Gelredome. Het is een festival voor bierdrinkers en het warkende volk. Iedereen is welkom. Ook de Warkende Helden van het Boerenrockfestival. Hij vindt het heel bijzonder hoeveel vrijwilligers, Warkende Helden zoals René hen noemt, er rondlopen op het boerenrockfestival. “Dat is gewoon een stukje waardering. Ik weet wat het kost om zo’n feestje te organiseren. Dat is verschrikkelijk moeilijk. Als je op een locatie aankomt, alles wat daar staat is besteld daar is over gebeld. Iemand heeft daar stress van gehad: ‘komt het wel op tiet? Is het er wel?’. Als bezoeker kom je aan en denk je: ‘oh, donders wat een mooie poort’. Daar zijn mensen mee bezig geweest.” Wat veel mensen niet weten, is dat William een bijdrage heeft geleverd aan de immense poort van de vijftiende editie. Samen met René heeft hij avonden zitten sparren.
“Het festival is ook een stukje waardering van Warkende Helden naar de vrijwilligers van het boerenrockfestival,” gaat de muzikant verder. “Ik sta met jaloezie te kijken, want hoeveel zijn het er wel niet? Dan denk ik: ‘hoe mooi is dat voor een dorpie als Drouwernermond en omgeving?’ Al die mensen trommelen elkaar op. Je kunt niet alleen de boel draaiende houden, hè, dat doe je samen met al die vrijwilligers.”
Documentaire
Wat de boom van een kerel ook heel indrukwekkend vindt, is de documentaire. Daar was hij wel even stil van. “Die vond ik echt heel bijzonder om te zien. Het is met een lach, maar ook die traan. Dat je dan mensen om je heen hebt vanuit de organisatie en iets kunt organiseren als een soort van eerbetoon aan die zoon. En dat je dan toch blijft doorzetten. Volgens mij ga je stuk als je dit moet verliezen. Als je daar dan samen met de vrijwilligers kracht uit kunt halen, dat is alleen maar heel mooi. Daarom heb ik ook veel respect voor de ouders en de organisatie.”
XXL-feestje
Om de organisatie te bedanken hebben de mannen van Mooi Wark dit jaar iets gruwelijks in het verschiet voor de bezoekers van het Boerenrockfestival. ”We komen met een XXL-editie!” vertelt William met veel enthousiasme. “Dit doen we voor de eerste keer. Dat is ons cadeautje voor het Boerenrockfestival. Alles wordt net even iets mooier en groter. We komen bij jullie op het festival en we pakk’n uut!” Lachend zegt hij: “Het nadeel is wel dat de organisatie er twee gastmuzikanten bij krijgen, die ook drinken. Dat betekent dat het na tijd nog gezelliger is. Deze jongens zijn ook pretletters.
Bij het Boerenrockfestival hebben ze alles zo goed voor elkaar met de backstagetent. Je kunt daar ook even met de organisatie een feestje hebben. Vorige jaar hebben we hen een speciaal shirt aangeboden. Dat is een Mooi Wark baseball shirt voor hun 15-jarig bestaan. Een stukje waardering. De reden dat wij daar staan, dat is een collectief. Dat moet je samendoen. Het is niet dat wíj́ zo goed zijn. Het is dé organisatie die het doet. Wij mogen er staan.”
Mooi Wark staat op het VHC ActiFood Stage: zaterdag 17 augustus van 00:15 – 1:30 uur.