In de blote pens feestvieren op het Boerenrockfestival

In de blote pens feestvieren op het Boerenrockfestival


Al jaar en dag komen Bökkers naar het Boerenrockfestival om een gruwelijk feestje te bouwen. De die hards fans weten als geen ander dat ze het op zo’n avond niet drooghouden. Zweet dat van het lichaam gutst en bier vliegt door de lucht. Met z’n allen in de blote pens.


“Wat ik heel leuk vind van het Boerenrockfestival, is dat het heel klein is begonnen. Met één tent. Nog steeds heeft het de sfeer van een tentfeest. De sfeer is heel gemoedelijk. Dat maakt het echt heel tof. Maar laten we wel wezen, het is een hartstikke groot festival. Het is echt ons publiek, hè. Precies onze habitas. Als we iemand willen uitleggen wat we doen, dan moeten ze naar het Boerenrockfestival. Dat is dus wat wij doen", lacht Bökkers.


Theatertour

Inmiddels hebben de mannen hun vleugels uitgeslagen naar het theater. Daar gaat het er iets minder ruig aan toe. “De eerste keer dat we onze theatertour deden, kwamen er heel veel fans van Bökkers die ons een keer in het theater wilden zien. Bij de tweede ronde zagen we een enorme verschuiving in leeftijd. Er zaten ook veel oude mensen in deze zaal die hebben waarschijnlijk gehoord: ‘hé, dit is heel leuk als je Bökkers een keer wilt zien’.


De wat oudere generatie gaat natuurlijk niet zo gauw naar een festival of een feesttent. Wel naar het theater. Het gezelschap is veel gemêleerder dan in een tent. In de zaal zitten kinderen maar ook mensen van negentig jaar. Serieus. Zij vinden het dialect leuk, maar ook de anekdotes en de verhalen die ik vertel. Ik leer steeds beter mijn gitaar aan de kant te zetten en een verhaal te vertellen op de rand van het podium. In het theater komen de teksten van de liedjes goed tot hun recht. In het feestgebruis verwaaien die, dan blijven alleen de oneliners over.”


De zanger is geen voorvechter van de streektaal en zal ook niet op de barricade springen om mensen te overtuigen van hoe mooi de taal is. “Dat is ons doel niet”, aldus de enthousiaste zanger. “Ons doel is altijd toffe muziek maken en wij zingen in onze moerstaal. Ik wil gewoon een goede band zijn. Als je die taal weghaalt, moet het nog steeds een goede band zijn. De taal maakt helemaal geen fuck uit.”


Kacheltje lam

Naast dat de zanger het ontzettend leuk vindt om mensen ook in het theater te vermaken, is de afwisseling fysiek veel beter vol te houden. “Heel vroeger riep ik altijd: ‘ik ga dit doen tot mijn vijftigste, dan ben ik oud’. Maar ja, dat is nu over drie jaar. Dat komt wel dichtbij. Ik denk niet dat ik mij daaraan ga houden. Ik vind het veel te leuk om ermee te stoppen. We zijn bijvoorbeeld al van honderd naar zestig shows gegaan. Volgend jaar spelen we veertig theatervoorstellingen en dertig gewone shows. Stiekem heb ik er toch alweer meer van gemaakt.”


“De theatershows zijn een stuk gezonder dan spelen in een feesttent. We krijgen meer slaap en minder alcohol. Zo houden we het langer vol. Vroeger gingen we elk weekend compleet tot onder het nulpunt kapot. Dan kwam ik van de honderd optredens ook honderd keer kacheltje lam thuis. Maar goed, toen was de hersteltijd een halve dag. Dat is nu wat langer”, buldert Bökkers van het lachen. “Ik moet nog steeds wennen dat ik geen dertig meer ben. In mijn hoofd ben ik nog vijfentwintig.”


Acteur in wording

Voor Hendrik Jan is er nooit een andere optie geweest dan iets met muziek te gaan doen. Als klein jochie droomde hij ervan om muzikant te worden. Aan het eind van dit jaar gaan we Bökkers ook op televisie zien. Hij is dan elke werkdag om 19:30 uur te zien in een 40-delige dramaserie op NPO2.


“Ik ben gevraagd door regisseur Johan Nijenhuis”, vertelt de aanstormende acteur. “Hij kwam bij mij en vertelde dat hij een serie aan het maken is over drie generaties op een boerderij in het oosten van het land. ‘Heb je zin om mee te doen?’, vroeg hij. Ik dacht eerst dat hij wilde dat ik wat muziek ging maken. Hij bedoelde een grote rol spelen”, vertelt de zanger grinnikend. “Ik zei nog: ‘maar ik kan helemaal niet acteren’. Dat zag Johan toch wel anders. Toen dacht ik: ‘laat ik het maar doen’. Gelukkig is het ook ontzettend leuk, want ik heb wel ja gezegd tegen een project van vier maanden. Het wordt heel tof!”


Geslaagd optreden

Wat natuurlijk ook heel tof wordt, is het optreden van Bökkers op het Boerenrockfestival. De mannen weten er altijd een gruwelijk feest van te maken. “Het publiek en wij weten waar het eindigt. Het is aan ons om dat op een mooie, feestelijke manier te doen. Voor mij is een optreden geslaagd als ik lekker heb gespeeld en gezongen. Dat we als band vleugels krijgen en die vibe weten over te brengen op het publiek. Dan staan mensen aan het eind van de rit in hun blote pens helemaal uitgeput aan het dranghek. Fantastisch!”, vertelt de voorman lachend.


Daarom naar het Boerenrockfestival

Voor wie nog twijfelt om het Boerenrockfestival te bezoeken, heeft Hendrik Jan advies: “Als je nu wilt weten hoe ze in het noorden en oosten een tof feest vieren en wat mensen daar beweegt: cross, spektakel, vuur, confetti en gezelligheid. Dan moet je naar het Boerenrockfestival gaan. Daar weten ze heel goed hoe het moet!”


Nieuwsmedia die persvragen hebben of accreditatie willen aanvragen, kunnen dit doen via het contactformulier.