Dennie Christian, een oude rot in het vak maar nog even lenig als 40 jaar geleden

Dennie Christian,

              een oude rot in het vak maar nog even lenig als 40 jaar geledenMeer dan vijftig jaar zit hij al in het artiestenvak en nog steeds strontnerveus voor elk optreden. Een paar minuten voordat zanger Dennie Christian op moet, weet zijn team dat zij hem even met rust moeten laten. Zodra hij de bühne betreedt, zijn alle zenuwen als sneeuw voor de zon verdwenen. Bij het horen van de eerste noten zingt het publiek luidkeels met hem mee, en dan weet je: het wordt een gruwelijk mooie avond.


Al drie generaties heeft Dennie voor zich staan tijdens een optreden. Bij elke generatie weet hij weer een hit te scoren, zoals zijn nieuwe single ‘Regenboogverhalen’. Op Spotify gaan de downloads als een malle. “Een internationale lijst. Die lijst is niet onbelangrijk”, verduidelijkt de zanger. Wat het meest bijzonder maakt, is dat veel mensen de clip nog niet eens hebben gezien.


Jong en oud

Inmiddels heeft Dennie Christian in zijn hele carrière meer dan vijftien miljoen platen verkocht, van singles tot cd’s. De zanger is misschien nog wel het meest verrast dat zijn oudere hits ook bij het jongere publiek enorm bekend zijn. “Als je een nieuwe hit scoort, gaan ze kijken wat ik eerder heb gedaan. ‘Is dat liedje van hem? Nee, dat meen je niet?’. Maar ook door bijvoorbeeld ‘Beste Zangers’ en de hoofdrol in de film van de New Kids ben ik weer teruggehaald in het geheugen van mensen.” Jong en oud zingt uit volle borst mee bij ‘Rosamunde’ en ‘Marsupilami’.


Festivals waar jong en oud samen een feestje vieren, kennen ze in Duitsland nog niet. “Bij het Boerenrockfestival heb je jongeren van zeventien, achttien jaar maar ook mensen van boven de zestig die daar rondlopen en samen plezier hebben. Er zijn verschillende muziekstijlen aanwezig en daardoor voor ieder wat wils. In Duitsland zijn ze nog aan het oefenen hoe dat gaat”, legt de artiest uit.


Eén groot feest

“Op het Boerenrockfestival wordt sámen gezongen, sámen gedanst, sámen gelachen”, gaat hij verder. “Misschien dat er ook wel samen wordt gevreeën, weet ik veel wat er allemaal gebeurt. Vanaf het podium zie ik een springende en deinende mensenmassa met de armen omhoog en luidkeels meebrullen en zingen. Het is één groot feest waar je lekker met elkaar kunt zoep’n, want dat heurt er ook bie.”

Voor de vierde keer komt Dennie Christian naar Drouwenermond om een optreden te verzorgen. Hij vindt niet alleen het zingen leuk, maar ook het contact met de mensen achter de schermen. “Ze zijn een beetje familie geworden. Je kent elkaar. Je praat met de mensen van de organisatie, ehbo’ers en andere vrijwilligers.”


Coronaperiode

In de coronaperiode stond de altijd hartelijke zanger op het Bourgondisch Terras. Dat was een aparte tijd. “Het was echt niet normaal.” Lachend vertelt hij: “Mensen gingen in de polonaise op anderhalve meter afstand van elkaar. Zie je het voor je? De sfeer was fantastisch. Iedereen had het heel gezellig. Ze waren blij dat ze er eventjes uit konden. Dat zijn momenten die voel je aan. Dat zie je vanaf het podium. Als ik daar sta vergeet ook ik mijn dagelijkse zorgen.”


Die periode was zwaar voor de zanger. Niet omdat alle optredens werden afgezegd. “Dat was het moment dat wij te horen kregen dat mijn vrouw een dodelijk vonnis kreeg over haar ziekte”, vertelt Dennie emotioneel. “In feite waren wij blij dat corona er was. Voor ons was het een tijd dat ik mij mijn vrouw kon zijn om haar te helpen. Ik hoefde de optredens niet zelf af te zeggen. De pers kwam er ook niet achter. We hadden rust en samen met de familie heel veel tijd en waanzinnig mooie momenten.”


Familie en vrienden

Tijd voor familie en vrienden is er weinig in het festivalseizoen. Daar houdt de fanatieke motorrijder zeker rekening mee in zijn volle agenda. “Er zijn heel veel optredens. Ik moet echt dagen vrijhouden voor privé. Samen met twee vrienden ga ik op mijn Harley een week toeren door Nederland en België en terug via Winterberg in Duitsland. Daar kunnen we bochten rijden. We zijn cruisers. Lekker cruisen door dorpjes en overal waar de koffie klaarstaat, stappen we even af. Tussen de optredens door staan nog meer leuke dingen gepland. Dat is allemaal heel goed geregeld.”

Nieuwe clip
Op het moment dat we Dennie Christian spreken, is hij net terug van de Muziekreis in Turkije. “Daar hebben we de clip voor de nieuwe single ‘Regenboogverhalen’ ook opgenomen. Die is echt supermooi geworden”, vertelt de zanger enthousiast. “Lekker licht en luchtig. Ik wilde een vrolijke boodschap geven. Niet met een wijsvinger omhoog. Nu staat er nog een fanreis naar Tenerife gepland. Dat is voor mij een beetje een werkvakantie. Samen met mijn technische crew. Ik weet zeker dat dat weer heel gezellig wordt. Daarna zijn er echt heel veel optredens, waaronder het Boerenrockfestival.


Optreden kost energie, maar aan de andere kant houdt het mij ook fit. Ik ben net zo lenig als veertig jaar geleden. Ik doe het nog steeds met heel veel plezier!”

er en begin met typen

Nieuwsmedia die persvragen hebben of accreditatie willen aanvragen, kunnen dit doen via het contactformulier.