Dat is lachen, gieren, brullen!

Dat is lachen, gieren, brullen!


“Welkom in ons nederig stulpje”, zegt Evert Blaauw terwijl hij in het rond kijkt. Evert is commercieel directeur van VHC ActiFood in Oosterwolde. Als leverancier is hij vanaf dag één betrokken bij het Boerenrockfestival. Met ups and downs heeft hij het feestje in de tent zien uitgroeien tot een vierdaags cross- en muziekevenement.


We zitten in het bruincafé aka kantine. Aan de muur hangen foto’s en ingelijste T-shirts van noordelijke voetbalclubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioendivisie. Dit is de plek waar het vijfentwintig jaar geleden allemaal begon, een kantoortje met een kantine voor elf manpersoneel, een paar vriezers en een koelcel. Sinds de oprichting in 2000 is het bedrijf flink gegroeid. Bij VHC ActiFood werken ruim 370 mensen, van chauffeurs tot kantoorpersoneel. En het pand heeft een oppervlak van ruim twaalfduizend vierkante meter.


Van ijswagen tot groothandel

“Samen met Koenraad Winter ben ik een van de eigenaren van dit bedrijf. We zijn groot geworden met dit werk. Ik doe dit al veertig jaar. Op mijn achttiende ben ik bij Van der Velde in Bakkeveen begonnen op zo’n ijswagentje om bij klanten langs te gaan. Eigenlijk ben ik elektricien, maar je moet niets door mij aan laten sluiten. Dat gaat helemaal fout, lacht Evert. “Dat is een geintje.”


Rasondernemers

“In 2000 zijn we gestart met ons vieren.” Evert wijst naar een foto waarop vier mannen staan. “Bert overleed plotseling op 56-jarige leeftijd. Jan kreeg een vreselijke ziekte. Hij was 66 jaar. Binnen een jaar waren beiden weg,” gaat de groothandelaar verder.


De vier mannen komen allen van de firma Van der Velde uit Bakkeveen. Het bedrijf is in 1997 door de heer Van der Velde, directeur en voormalig voorzitter van Heerenveen, verkocht aan Sligro. “We zijn nu vele malen groter dan Van der Velde ooit is geweest. En die was groot! Ik kom nog wel eens bij Riemer om een bakje koffie te drinken. Hij is inmiddels al in de tachtig maar nog altijd geïnteresseerd in ons. Naar dat soort mensen moet je altijd heel goed luisteren. Dat zijn echte rasondernemers van vroeger.”

Bij Sligro hebben ze maar even gewerkt. De manier van werken was heel anders dan de mannen waren gewend. “Toen hebben we, Koenraad en ik, de stoute schoenen aangetrokken. Eigenlijk kwam het idee bij onze klanten vandaan. Ze zeiden: ‘begin toch voor jullie zelf’. Mijn vader was 25 jaar melkboer geweest. Die had zich kapot gewerkt en er niets aan overgehouden. De grote supermarkten kwamen. Zonder de vertegenwoordiger Jan Veenstra van Van der Velde, die destijds bij mijn vader kwam, was ik nu niet gekomen waar ik nu ben. Hij was degene die ervoor had gezorgd dat ik bij Van der Velde kon werken.”


Een kwart eeuw

“Maar goed, op spelenderwijs zijn Koenraad en ik dus gaan kijken wat er allemaal nodig is om voor ons zelf te beginnen. Al snel gaven Jan en Bert aan dat zij ook mee wilden doen. En toen zijn we met ons vieren hier [wijst naar de kantine] het diepe ingesprongen. We hadden een hok vol handel, nul omzet en heel veel rechtszaken. Die grote jongens probeerden dat allemaal te voorkomen. Dat is niet gelukt. Volgend jaar hebben we een extra groot feestje. Dan bestaan we vijfentwintig jaar. Wie had dat ooit verwacht, hè, dat we zo’n bedrijf zouden bouwen. Wij in ieder geval niet.”


Ondanks dat de vier mannen heel goed wisten hoe ze moesten verkopen, ze waren immers allen vertegenwoordiger, viel het ondernemerschap hen zwaar. Evert legt uit: “Ondernemen is heel wat anders. Met ups and downs hebben we veel geleerd. Dat komt ook omdat we een goede verdeling hebben. Bert was de financiële man. Jan deed personeel en organisatie. Koenraad en ik waren verkoper, maar hij is op een gegeven moment naar binnengegaan. Koenraad is nu algemeen directeur en de jongste van ons tweeën. Hij moet ook het langst door. We verschillen tien jaar. Ik doe de commercie samen met Raymond en Ingrid, de twee verkoopleiders binnen VHC ActiFood.”


Vroege vogel
In alle vroegte is Evert vaak al op de zaak te vinden. “Ik stap om half vijf uit bed om altijd even bij de chauffeurs én chauffeuses te kijken. Zes chauffeuses hebben we er al lopen. Ja, echt supermooi! Daar kunnen die jongens nog een puntje aan zuigen,” lacht Evert. “Het is hier in alle vroegte altijd al een wirwar van mensen en chauffeurs. Altijd een gevlieg en gedoe.”


Bezorgende groothandel

De chauffeurs van VHC ActiFood zijn de hele dag op pad. Het wagenpark bestaat uit ongeveer vijftig gekoelde eenheden van trailers tot busjes en bakwagens. “Dat is ook een van de redenen dat wij veel evenementen mogen bevoorraden. Zij weten dat wij ook voor één doos bitterballen rijden, bij wijze van spreken. We zijn een bezorgende groothandel.”


Sinds de laatste verbouwing van het verscentrum met expeditie is nu alles maar dan ook echt alles onder één dak aanwezig. Van fruit tot drank, maar ook vers vlees en verse vis is bij de groothandel in Oosterwolde verkrijgbaar. “Heel veel klanten komen ook wel hier naartoe om handel op te halen. Zelfs op zon- en feestdagen kan iedereen hier blind naartoe rijden. We zijn altijd open van negen tot twaalf. Met Pasen en Pinksteren hoeft mijn vrouw niet te bedenken een weekendje weg te gaan. Ja, zij mag weg maar ik ga niet mee. Eén dag in het jaar, Nieuwjaarsdag, zijn we dicht maar controleren we nog wel of er iets op de mail staat.”


Verrassingseffect

Mensen die nog nooit eerder een bezoek hebben gebracht aan de groothandel van Koenraad en Evert, staan vaak raar te kijken wanneer ze horen dat ze naar Oosterwolde moeten rijden. “Dat we in Oosterwolde zitten, is per ongeluk gebeurd. VHC ActiFood Groningen klinkt logisch. Maar Oosterwolde? Daarom weten veel mensen ook niet dat we hier zitten. Als zij hier voor de eerste keer komen, zijn ze overrompeld. Ze weten niet wat ze zien.”, aldus Evert. “We weten een verrassingseffect te creëren. Alles is hier aanwezig. Wat echt uniek is, is dat we een ActiFoodlab, een experience center en een opleidingscentrum hebben. Veel mensen denken nog steeds: ‘die jongens doen evenementen en de patat- en frikandellenboeren’. Dat is inmiddels niet meer zo. Wij doen voor niemand onder.”


Belangrijkste evenement
Het Boerenrockfestival is een van de belangrijkste evenementen van het jaar voor VHC ActiFood. Evert heeft van dichtbij het tentfeest zien uitgroeien tot het grootste evenement van het noorden. “We doen heel veel evenementen. Als bedrijf zijnde staan we ook bekend om onze service en betrokkenheid. Roelof [Boerenrockfestival] zegt ook vaak: ‘er is geen Boerenrockfestival zonder een aantal partijen’. Daar horen wij ook bij, zegt hij dan. Dit is ook het enige evenement waar we écht alles doen,” vertelt de enthousiaste ondernemer.


Voor het Boerenrockfestival zijn ze een programma aan het maken waarin de voorraad wordt bijgehouden. Tijdens het evenement is een trailer ingericht als magazijn. “Het is altijd heel onvoorspelbaar. De ene keer heb je genoeg en de andere keer te weinig of te veel. Ze weten dat ik dag en nacht bereikbaar ben. Vooral tijdens het Boerenrockfestival. De telefoon ligt naast het bed, maar meestal ben ik daar wel. We hebben dan ook altijd jongens hier rondlopen die midden in de nacht de orders verzamelen en ervoor zorgen dat elke bestelling zo snel mogelijk die kant opgaat.”

Dag en nacht in actie

“Iedereen kan wel leveren, maar alles moet wel worden geregeld. Of het nu tien uur ’s avonds is of om 2 uur ’s nachts, dat maakt mij helemaal niets uit. Dat vind ik ook mooi, een beetje actie. Niet dat saaie gedoe.”, lacht Blaauw. Op een iets serieuzer toon vertelt hij: “Miedema uit Appelscha is ook constant aanwezig voor de drinkerij. Tijdens zo’n evenement moet je niet zonder bier komen te zitten. Dat je een keer geen Rivelaatje hebt, okay. Maar bierrrr… Dan komt het niet goed. Vooral niet op het Boerenrockfestival.


“Ik kan mij nog een jaar herinneren dat het écht ontzettend warm was. Ze deden toen nog alles met fustjes bier. Er ging zó veel bier doorheen dat de voorraad opraakte. Al moet ik dan naar Limburg vliegen dat bier moet er komen. Dat weten Roelof, René en Marjon.”


Boerenrocktrailer
“We hadden een grote trailer over en aan het Boerenrockfestival gegeven. Wij konden de keuring er niet meer goed op krijgen. Maar die Roelof is echt heel slim. Ze hebben ervoor gezorgd dat de trailer weer spik en span is en het kenteken teruggegeven. Hij zei: ‘volgens mij kunnen jullie dat ding wel goed gebruiken’. Dat kunnen we zeker. Nu rijden wij er weer mee door heel Nederland. We zetten de trailer neer bij grote evenementen, zoals op de camping van de TT in Assen. Dat vraag ik dan wel netjes. Het wordt niet overal op prijs gesteld. Dan kan ik weer helemaal terug met dat ding naar Oosterwolde, lacht Evert. “Hij valt wel op.”

Feest voor iedereen
Vol trots en bewondering praat Evert over de organisatoren en het Boerenrockfestival. “Die hele sfeer. Als het begint staan al die mensen in de rij. Het is heel gemoedelijk. De zondag is echt een familiedag. Ik zeg ook tegen mensen: ‘kom dan maar eens langs. Iedereen is welkom’. Dat is lachen, gieren, brullen. Naast muziek is er crosserij en racerij met auto’s. Dat is écht superleuk. Veel plezier hebben met elkaar, daar gaat het om.”


Niets is te veel

“Ik ben heel trots op Roelof, René, Marjon en de geweldige vrijwilligers. Met elkaar een mooie club mensen. Ze hebben een luxepositie dat ze zo veel vrijwilligers hebben. Ze hebben ongeveer vijfhonderd man, hè. Dat is wel uniek. Die moet je op handen dragen, en dat doen ze ook! Niets is hen te veel. Dat is ook waarom het Boerenrockfestival bij dit bedrijf past.”

Nieuwsmedia die persvragen hebben of accreditatie willen aanvragen, kunnen dit doen via het contactformulier.